Vasstak i Sverige

Vi utför de flesta arbeten i gamla (och ibland lite nyare) hus. Det kan gälla allt från att byta timmerträ i ett korsvirkeshus, hjälpa till med snickerier invändigt eller lägga ett nytt stråtak i form av ett halm- eller vasstak. När vi inte själva kan utföra något arbete har vi ett brett kontaktnät av hantverkare inom byggnadsvård som vi gärna hänvisar till. Vi ger givetvis också tips och råd gällande gamla hus.

Vasstak

Halm eller vasstak?

Timmer och Tak består av mig, Nils-Anders Nilsson och min fru Eva Nord Nilsson. Jag har vuxit upp i en familj där gamla hus var en självklarhet, gått som lärling hos min far vad gällande snickeri och timmerarbeten och sedan varit lärling hos Sten Nilsson när det gäller halm- och vasstak. Eva sköter bokföringsbiten, har koll på övriga papper och hjälper till med hemsidan. Till vår hjälp har vi Johan Olovsson, som varit min lärling sedan 2007 och numera är fast anställd. Dessutom anställer vi i bland lite extra folk under våra hektiska sommarmånader.

Vasstaken historia

Vasstaken har en ännu längre historia. Redan under vikingatiden anser forskare att det finns belägg för att det lades (vasstak). Närheten till vatten, där vassen då som nu växer vilt, gjorde att det var ett enkelt material att få tag på. Även i modernare tid har vassen dominerat som takmaterial i vissa områden, just för enkelheten att få tag på i tex en närliggande sjö. Stråtaken är inte bara vackra att se på, de bjuder även på ett behagligt inomhusklimat, där man får varmt på vintern och svalt på sommaren. Taken skapar även en tystare inomhusmiljö, tack vare sin bullerdämpande förmåga. De är dessutom hälsosamma, utan några farliga tillsatser för människor eller miljö. Tvärtom låter de husen andas på ett naturligt sätt, något som hjälper till att bevara byggnaderna. Vi lägger både halmtak och vasstak, allt efter kundens önskemål. Där finns stora likheter mellan taken, men även en del skillnader. Den största skillnaden som man ser är att halmtaken skärs jämna med hjälp av en kniv, medan vasstaken slås jämna.